Румънски търсачи на нефт и газ съсипват ниви на арендатори в Шуменско. Тежки машини, с които се правят проучвания за търсене на нефт и газ мачкат наред и съсипват пътища и реколта.

 

През последните дни работници от румънска фирма, която прави проучвания за нефт и газ, газят без да питат нивите и посевите им. Чужденците са наети от българската газова компания "Овъргаз".

 

Част от стопаните още не са видели калните коловози, които пресичат земите им. Други обаче излезли с ловните си пушки да бранят имотите си от неканените гости, разказват очевидци. Стана ясно, че някои от кметовете в края на октомври са получили уведомително писмо от екоминистерството за тези проучвания. На други места представители на българската фирма-възложител са провели срещи с фермери. Много от кметовете обаче, улисани в избори, не са предупредили местните. Никой и на тях не е обяснил технологията на проучаването, свързана с предизвикване на миниземетресения.

 

Само за първите два-три дни от пристигането им в района на Шумен екипите на частната румънска фирма „Проспектиуни” АД, спечелила обществената поръчка на „Овъргаз” за проучвания за нефтени находища и на природен газ, успяха да „окабелят” хиляди декари ниви. Работят бързо, дори по тъмно, на фарове. Монтират метални стълбове, опъват километри кабели и забиват в земята датчици. Цялата тази мрежа е свързана с вибраторните машини, които предизвикват миниземетресения. Данните се записват в станцията, разположена върху каросерията на камиона. Вътре се виждат монитори и компютри. Според румънците вибрациите се усещали само на 3-4 метра от машината, но според хората от селата това ставало на повече от 100 метра.

 

Пастири от селоИвански пък твърдят, че привечер кози и крави се препъвали във внезапно появилите се кабели в землището, а някои от добичетата, като усетили вибрациите, избягали. Окабеленият район се простира в землищата на селата Васил Друмев, Илия Блъсков, Ивански, Ветрище, Радко Димитриево. Не е ясно къде ще се прехвърлят през следващите дни.