Румънският милиардер Йон Николае е депозирал инвестиционно намерение в Община Свищов за купуването на около 300 дка земя в сeло Горна Студена. Предложението дойде на 30 април, съобщи заместник-кметът по икономическите въпроси Емил Димитров, цитиран от в-к Янтра днес.

Намерението на Николае е в селото да направи зърнобаза, в която да изкупува царевица от региона за завода си за биодизел в Зимнич (Румъния). На този етап инвеститорът не посочва размера на потенциалната инвестиция и сроковете за реализацията й, посочи Димитров.

Горна Студена е погранично село между общините Свищов, Полски Тръмбеш и Павликени. При откриването на завода за биодизел през ноември м.г. Николае заяви, че в него годишно ще се преработват 100 000 тона царевица от Свищов, Полски Тръмбеш и Белене, което е една трета от годишното потребление на суровина в него.

Фермер.БГ припомня, че идеята за сътрудничество между българските зърнопроизводители и румънски инвеститори беше обсъждана през миналата година по време на Традиционния празник на пшеницата в края на месец май в село Царевец. Тогава на събитието присъстваха и фермери от румънските градове Александрия и Гюргево във връзка с реализирането на трансграничен проект в областта на селското стопанство за обмяна на опит между България и северната ни съседка.