Румъния е изнесла едва 1,7% живи свине от общия обем румънски износ на свинско преди откриването на огнище на африканска чума по свинете (АЧС), информира президентът на асоциацията на производителите и износителите на едър рогат добитък, овце и свине в Румъния (ACEBOP) Мария –Евгения Пана, информира meatinfo.com.

Да се спре търговията с живи животни

Износът на живи животни от Румъния се осъществява преимуществено към Близкия изток и Турция, а в последно време отново и към Израел. От миналата година асоциацията ни сътрудничи с организации за защита на правата на животните Animals International в Австралия и Angels Animals в Германия. Това сътрудничество може да помогне за промяна на експортните дестинации за добитък и продукти с добавена стойност, казва Пана.

Представителят на ACEBOP добави, че Румъния има проблеми с клането на овце и едър рогат добитък.

Нашият основен проблем е в кланиците. Имаме прекалено малко обекти, способни да обработват овце и едър рогат добитък. В същото време имаме много животни. Заедно с това търсене на този вид меса има, казва Пана.

С оглед на това имаме нужда да развиваме износа на едър рогат добитък и овце за клане. Осъзнаваме, че има устойчиво търсене от страна на Близкия изток и Израел, допълва президентът на ACEBOP.