За разлика от българското Правителство, румънското реши да окаже сериозна подкрепа на земеделците, като ги субсидира за горивата, които потребяват в производствения процес. Румънският министър на земеделието Валериу Тaбара заяви, че правителството ще субсидира повишените цени на горивата за работещите в селското стопанство. За целта ще се ревизира държавният бюджет за тази година.

 

Според министъра, цените на горивата в отрасъла от началото на годината са се повишили с близо 35% и това ще се отрази най-вече на цените на хранителните продукти и на суровините за леката промишленост. Той допълни, че новата държавна субсидия трябва да бъде съгласувана преди това и с Eврокомисията.

 

Румънското правителство изготви нормативни актове, с които да се забрани продажбата на малките терени на по-малки части, за да се избегне раздробяването на земята, както и въвеждането на глоби за незасети площи и непочистени земеделски терени.

 

В момента в страната пустеят близо една трета от обработваемите земи, като фермерите се оправдават с високите разходи по засяването и обработката им.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!