Северната ни съседка съобщи за повишен дефицит в търговския баланс, тъй като вносът на месо и месна продукция се оказа два пъти повече, отколкото износа, съобщава информационна агенция Agerpres, позовавайки се на официални статистически данни.

Какво има в кошницата, с която тръгваме към новата ОСП?

За първите пет месеца от 2018 г. цената на вноса на месо и месни продукти възлиза на над 340 млн. евро. Регистриран е ръст от 14,2% в сравнение с аналогичния период миналата година.

Износът на месо и месна продукция възлиза на 171,9 млн. евро, показвайки ръст в годишно изражение само с 2,4%.

Търговският дефицит при месото се наблюдава в Румъния вече няколко години. В момента той достига 168,4 млн. евро за първите пет месеца на 2018 г.

Няма изгледи ситуацията да се подобри в скоро време. Точно обратното – ще се усложни, тъй като страната се бори с нови случаи на африканска чума по свинете, която провокира румънските производители да увеличават вноса на свинско месо.

Ситуацията в Румъния

Броят на огнищата на африканска чума по свинете (АЧС), които са потвърдени на територията на северната ни съседка, достигна 725. Огнищата се намират в 156 населени места в 10 окръга в северозападната и югоизточната част на страната. Най-силно засегнатите окръзи са Сату Маре, Бихор, Салаж, Тулча, Браила, Констанца Яломица, Галац, Кълъраш и Илфов.