Констанца и Букурещ в Румъния са основният пазар за плодовете от Североизточна България. Това каза пред радио Фокус Павел Спасов, производител на череши и член на Управителния съвет на „Съюза на Дунавските овощари”. По думите му „тази голяма държава, която граничи с нас, е добра дестинация за нашите плодове“. 
[news]
Има го проблема с руското ембарго и вече не изнасяме там. Получи се пренапрежение на пазара на череши, защото както казах, от 20 години такава добра реколта е нямало. Местният пазар поема много малко череша. Капацитета на нашите предприятия е още при ранните череши и тогава си направиха квотите, като вече и не изкупуват, коментира овощарят.
 
От 20 години не е имало толкова добра реколта от череши в България. Съответно, когато са много добивите и цените падат, което е нормално. В сравнение с изминалите 2 години, когато имаше много дъжд и черешите се напукаха, сега са стабилни, не гният и т.н., коментира Спасов. Миналата година най-ниската цена на черешите е била 1.60 лв./кг., а тази година вървяха по 0.80- 90 лв./кг. Преди години, пробвах да пласирам стока в големите хипермаркети в страната, но вече не го правя и нямам поглед над нещата. Пробвахме да работим и с веригите, но искат отложени плащания от месец или 45 дни, през които ние си обираме реколтата, а когато не ни се плати, ние не можем да работим. Тогава сме си планирали разходи за препарати, горива, работници и т.н.
По- добре работим с Румъния и търговци, които работят там, отколкото тези при нас. Колеги, които са правили опити да работят с нашите големи вериги, имат да си вземат пари от ноември- декември 2014 г., посочва Павел Спасов.
 
На Румънския пазар има голямо търсене на ягоди, череши, малини, кайсии, праскови, круши и по-малко ябълки, тъй като румънците си произвеждат достатъчно ябълки, посочи овощарят.  
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!