Американските зърнопроизводители са по-склонни да мислят, че 2021 г. е подходящ момент да направят големи инвестиции в своите земеделски стопанства, отколкото през изминалата 2020 г. 

USDA инвестира 70 млн. долара за контрол на вредителите

Индексът на капиталовите инвестиции в земеделските стопанства се е увеличил с 13 пункта през декември до рекордните 93.

С пет пункта се е увеличил процентът на фермерите, които смятат, че ще инвестират в машини през 2021-а година, докато тези, които се си спестят този разход на намалели - отново с пет пункта. Това сочат данните от агроикономическия барометър, който изчислява всеки месец настроението на земеделците в САЩ, спрямо отговорите на над 400 земеделски производители, участващи в телефонно проучване. 

„Положителните оценки се дължат главно на усещането на фермерите, че настоящата ситуация в техните стопанства наистина се е подобрила“, каза Джеймс Минтерт, главният изследовател на барометъра и директор на Центъра за търговско земеделие на университета Purdue, САЩ, цитиран от ukragroconsult.com. 

“Рязкото покачване на индекса на текущите условия е свързано с повишаването на доходите на фермите, осигурено от продължаващото нарастване на цените на реколтата. Това изглежда е движещата сила зад оптимизма на производителите”, добавя анализаторът.

През декември 2020 г. процентът на фермерите, които очакват цената на земеделските земи да се повиши през новата година, се е увеличил с 9 пункта спрямо ноември до 35%. Процентът, който очаква цената на нивите да се повиши през следващите пет години, отчита ръст с 11 пункта, достигайки най-високата стойност до момента от 65%.

Отразявайки подобрението в рентабилността в растениевъдството, повече производители заявиха, че очакват наемите за земеделски земи да се повишат през 2021 г. През декември 18% от анкетираните заявяват, че очакват лихвените проценти да се покачат през 2021 г.

В края на годината земеделските производители продължиха да изразяват загриженост след изборите през ноември 2020 г. по няколко ключови политически въпроса, засягащи селското стопанство. Повече от 80% от земеделците, участвали в проучването заявиха, че очакват екологичните разпоредби да станат по-рестриктивни през 2021 г. Повече от 70% от производителите очакват да видят по-високи данъци върху доходите и недвижимите имоти.