Износът на пшеница от Русия през януари 2021 г. е нараснал с 46,8% спрямо същия период на миналата година и е достигнал 3,08 млн. тона, съобщи Федералната митническа служба, цитирана от БТА.

Борсите са в изчакване на по-добри времена

Стойността на експорта се е повишил с 60,4 на сто до 718,5 млн. долара.
Според данните износът на растително масло от Русия през януари 2021 г. се е увеличило с 59,9% в парично изражение до 309,9 млн. долара. Количеството на износа на олио е нараснало с 5,5 на сто спрямо предходната година до 298 300 тона.
Износът на прясна и замразена риба през януари намаля с 45,2% до 108,4 млн. долара. Във физическо изражение този показател се е повишил с 31,8% до 79 300 тона.

В същото време MARS прогнозира големи щети от измръзване на зимното зърно в няколко региона в Европа: в части от Западна Германия, Източна Франция, Унгария, Югоизточна Европа и Турция. Това са предимно места без значителна снежна покривка и в които толерантността към измръзване е слабо развита поради предишните по-топли условия преди застудяването.

От агенцията допълват, че зимните студове също носят и предимства за посевите, защото подобряват структурата на почвата и увеличават натиска върху вредителите. 

Със сигурност това ще се отрази впоследствие, коментират експертите.