Следи от замърсяване на река Стряма от розоварна в карловското село Слатина са установили при проверка представители на три контролни институции, предаде БНР.

Българската роза: 40% несъбрана и с 40 % по-евтина тази пролет

Сигналът е подаден от гражданин. На място са пристигнали екипи на РИОСВ - Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда.

В момента на проверката не е установено заустване на отпадъчни води, но са открити два нерегламентирани отвора и една тръба за заустване на отпадъчни води. 

Взети са водни проби от повърхностните води преди и след мястото на заустване. Те ще се анализират по показателите температура, активна реакция рН,  електропроводимост, разтворен кислород, наситеност на кислород,  БПК, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, общ фосфор, ортофосфати, растителни масла. 

Открит е и незаконен сондаж при огледа на площадката на предприятието. Той е без действащо разрешително за водовземане по Закона за водите, оборудван с потопяема помпа. В рамките на проверката помпата е била демонтирана.

На собственика на розоварната е разпореденео да почисти замърсения участък от дерето. Дадени са предписания с технически мерки за трайно решаване на проблема. РИОСВ – Пловдив отново ще провери, дали се изпълняват предписанията.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Розопроизводство: Всички в регистъра ще получат компенсация за загубите си

Искане: Таван за подпомаганите площи с маслодайна роза

Производители се заканват да заменят розите с картофи и лук