Розопроизводителите очакват назначаването на сертифициращ орган за своята продукция, след като в края на миналия месец наименованието „Българско розово масло" бе включено в списъка на защитените географски обозначения.

 

Филип Лесичаров, председател на Сдружение "Българско розово масло", коментира пред в-к Труд, че държавата сега ще бъде задължена да излъчи сертифициращ орган, който да проверява производителите, които искат да има продукти с етикет „розово масло".

 

Предприемачът смята, че у нас от десетилетия няма държавен орган, който да извършва този контрол и това води до предлагане на всевъзможни смески и химия, които подбиват цената на българското розово масло наполовина. Оригиналното върви по около 6500 евро за килограм, но напоследък често ментета се изнасят за Франция, Германия, САЩ, Канада и дори Китай на половин цена.

 

"Никой в Китай например няма представа какво е истинското българско розово масло. Затова там често се изнася всякаква химия и се представя за българско розово масло, но се продава на половин цена. Ментетата дори ухаят по-добре. Купувачите обаче не знаят, че целта му не е да мирише, а да консервира аромата на козметиката", допълва още Филип Лесичаров.

 

Миналата година в страната са произведени между 1,2 и 1,6 тона розово масло. Цената му обаче е била с около 10% по-ниска заради добрата реколта.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!