Всяка година розопроизводителите си мислят, че са ударили дъното на изкупните цени, но всеки път се оказва, че течното ни злато може да поевтинее още и още. 

Преди розобера: Само 46% от производителите имат договори с дестилерии

„От 4 години насам цената на розовия цвят само пада и стигнахме до 1,60 лв./кг. Затова решихме тази година да не влизаме в казана. Няма да излизаме на протест, но ще изразим недоволството си, като унищожим масивите”, обясни за Нова ТВ розопроизводителят Венелин Величков, който се грижи за над хиляда декара в района на Казанлък.

Той цитира данни на Института по етерично-маслени култури, според които директните разходи за производството на килограм розов цвят е 2,04 лв. При това тук не се включват непреките разходи и кредитите за машините. Отделно работниците не се съгласяват за по-малко от левче, което означава, че при продажна цена от 1,60 лв. производителят е на загуба.

На запитване до служебното правителство дали имат стратегия да спасят кампанията по розобера, оттам са отговорили, че имат твърде малко време за реакция. Предстои среща с розопроизводителите, на която да бъде обсъден проблемът.

На среща с журналисти на 21 май проф. Бозуков също коментира възможностите за подпомагане на сектора тази година. 

„Вие знаете в какво състояние е бюджетът и на държавата, и на МЗХГ. То не е много добро. Бюджетът не е актуализиран, няма средства. Ще огледаме нещата с моя екип, ще видим какви възможности има. Не искам да давам напразни обещания, затова ви казвам, че ако намерим начини и възможности, ще се опитаме да подпомогнем и розопроизводителите“, отговори служебният земеделски министър.

В края на месец април стана ясно, че за да подпомогне сектора УС на ДФЗ гласува 3 млн. лв. държавна помощ за преработвателите. Кандидатстването е между 2 и 20 август. Условието е предприятията да са изкупили 1 кг розов цвят от стопаните за не по-малко от 2 лв./кг без ДДС, като насреща ще получат по 0,30 лв./кг за цвят от маслодайна роза.

Тези критерии обаче не устройват повечето дестилерии, които още преди розобера бяха сключили договори на 1,50-1,60 лв./кг. На журналистически въпрос дали има шанс да им се дадат по 10 ст. отгоре, ако изкупуват розов цвят на 2 лв./кг, проф. Бозуков повтори: „Не мога да кажа дали имат шанс, преди да съм се запознал с възможностите“.