Поставихме въпроса пред земеделския зам.-министър Чавдар Маринов дали е удобно отново да дадат de minimis на розопроизводителите, защото тази година беше по-тежка и от миналата. Той пое ангажимент да разузнае и сега чакаме да ни отговори, съобщи Весела Тракийска – зам.-председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България, за Агри.БГ.

Розопроизводители искат специална държавна помощ за сектора

Тези и други проблеми на производителите и преработвателите на розов цвят бяха тема на разговор на заседание на Комисията по земеделие към Парламента в сряда. Тракийска и нейните колеги искат по-голяма ангажираност от страна на държавата.

„Хората са в стачна готовност независимо че идват на розобер, тъй като проблемите в сектора са много сериозни и очакваме да ги има и следващата година. Този de minimis ще бъде един сигнал, че държавата поема някаква отговорност да помага на тези хора, не че ще им оправи толкова положението“, обяснява младата дама. 

Членовете на Професионалната асоциация на розопроизводителите са на мнение, че, ако отговорът на Министерството на земеделието за de minimis е отрицателен, първо ще направят мирни протести, а след това и неподчинение.

„Тази година цената е изключително ниска – 2.50 лв./кг. Като си платим данъците, отиваме на 2.20 лв./кг. Само на берачите се плаща по 1 лв./кг. Отделно има други разходи, свързани с пръскания, транспорт и т.н. Миналата година розопреработвателите пак даваха по 2.50 лв./кг, но по-високият добив компенсира тази цена. Имаше и такива, които плащаха и по 3 лв./кг“, прави сравнение Тракийска.

Тя определя метеорологичните условия тази година като по-неблагоприятни.

„При мен специално в района на Карлово имаше много градушки. В района на Казанлък пък имаше ужасни слани. Като цяло добивът тази година е една трета от миналата. Това също много утежнява ситуацията“, коментира розопроизводителят. 

Според нея пътят към промяна е да се регистрират всички розопроизводители – и малки, и големи. 

„Миналата година проблеми имаха хора, които нямаха сключени договори. Тоест хора, които са „сиви“ в сектора и допълнително сриват цената. Ако желаят да продължат да работят, трябва да се регистрират. Иначе нямат място по този начин в този бизнес“, категорична е Тракийска.