Към момента са подадени 2216 заявления за регистрация на розопроизводители и розопреработватели през кампания 2020 г. в страната. Най-много са те в общините Карлово, Казанлък, Стрелча, Брацигово, Пещера, Панагюрище, Мъглиж и Хисаря. Това стана ясно по време на посещение на земеделския министър Десислава Танева на розов масив в град Клисура. 

Искане: Таван за подпомаганите площи с маслодайна роза

До момента комисиите са извършили идентификация на насажденията от маслодайна роза на 1 686 заявители. Това е 76% от всички постъпили заявления за регистрация. 

Проверките на място са детайлни. Те се извършват в присъствието на собственика на насажденията или на негов представител. Основната им цел е да се установи видът на насажденията и колко от площите са засадени с Rosa damascena и с Rosa alba.

Министър Танева заедно с председателя на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ) Христо Николов посетиха розоварна в село Търничени, община Павел Баня. Там те разговаряха с  заместник-председателя на управителния съвет на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика Филип Лисичаров. 

Представителите на двете браншови организации заявиха, че Законът за маслодайната роза работи и благодарение на него нещата в сектора се подобряват. Те поискаха по-строг контрол в дестилериите и предложиха създаване на контролно звено на централно ниво, което да извършва проверки.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Държавата не може да се меси в изкупуването на розов цвят

Могат ли извънредните решения да се превърнат в трайни политики за земеделието?

Налага ли се по-дълъг срок за регистрация на розопроизводителите?