Розопроизводители в района на Карловско са силно притеснени преди началото на розобера, че липсва работна ръка, която ще прибере реколтата. Основната причина според тях е, че площите с розови насаждения през последните години са се увеличили почти двойно, съобщава БНТ.
 
Розовите масиви в община Карлово вече надхвърлят 9 хиляди декара. Така например само около карловското село Певците те са се увеличили с 500 дка за последните две години. Според един от най-големите розопроизводители липсата на работна ръка е в основата берачите още от сега да искат по-високо заплащане за килограм розов цвят.
 
Станимир Богданов – розопроизводител от община Карлово: “При самото бране на розовия цвят там се изисква максимално бързо да се справи и да бъде ден за ден прибран цветът.”
 
Друга причина, за да има недостиг на хора, които да приберат реколтата е, че много от безработното население вече е заето във ВМЗ Сопот и в голямо частно предприятие в района. Кметовете на населени места от Подбалкана ще искат съдействие от ръководството на държавното дружество
 
Богдан Богданов – кмет на Певците: “Само в нашето село има около 1300 дка розови насаждения, което ще покаже, че само при нас ще трябват около 1200 човека. Вече имаме разговори с кмета Кабаиванов да разговаряме с ръководството на ВМЗ дали е възможно там, където има възможност да дадат отпуски на хората, които желаят да се включат в кампанията.”
 
Заради това, че площите стават много, а няма работници, някои, които имаха намерение да засаждат рози, вече се колебаят дали да го осъществят, а други обмислят да продадат масивите си.