През тази година времето беше изключително студено през април, което ще доведе кампанията по розобера да закъснее с две седмици от обичайното, съобщи за Агри.БГ  Методи Стефанов, дългогодишен производител и търговец на розово масло. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Заради студовете около 15 май ще започне беритбата в най-южните масиви, а масовият розобер отива около 20-24 май, уточни той.

От думите му стана ясно, че вече формирана цена на розовия цвят, която е около 3.60 лв./кг. По Закона за розата всеки производител на розов цвят е длъжен да сключи договор с преработвател. „Цената отнесена към миналата година е с около 30% по-висока, но дали обаче стопаните ще спечелят зависи от това кой производител как си е отгледал розите“, каза специалистът.

Хората, които са наторили розите си се радват на повече заложени добри пъпки. Те очакват и добиви над 500 кг/дка и ще реализират печалба, но това не е масовата картинка. 

Методи Стефанов: През последните четири години откровено се работеше на загуба. Цената за последните 2 години е скочи с 50%, първоначално беше 1.60 лв./кг, през 2022 г. стана 3.20 лв./кг, а сега ще бъде около 3.60 лв./кг.

Инфлационните процеси обаче изяждат печалбите, но от друга страна от голямо значение е добивът, към който трябва да се стремят земеделските производители. 

„Преди 20 години ние държахме 80% от световния пазар на розово масло, в момента се борим за 40%“, коментира още Методи Стефанов. 

Все повече бившите съветски републики се намесват на пазара на розово масло, поради ниската себестойност на тяхната продукция и нелошото качество. От години там са настанени Турция и Мароко. 

Темата за розовото масло като химически продукт е силно преекспонирана, според Стефанов. Според него целта е да се изписват потенциалните опасности, за да бъдат предупредени хората с алергии.