Започна розоберът в Казанлъшко. Най-нетърпеливи се оказаха розоберачите от село Ясеново, които първи излязоха в градините.
60 стотинки е договорената между розопроизводители и  розопреработватели изкупна цена на килограм набран розов цвят, който се заплаща на берачите.

За разлика от предишни години, през тази няма дефицит на розоберачи, но въпреки това в разгара на кампанията  се очаква  динамика на работната ръка заради факта, че  берачите на розов цвят предпочитат да берат поливни, вместо неполивни рози, заради по-добрия рандеман и тежестта.

Между 1 и 1,20 лв ще е изкупната цена на килограм розово цвят, който ще получават розопроизводителите.

Запознати твърдят,  че заради кризата в световен мащаб, цената на килограм розово масло е паднала  под 4 хиляди евро за килограм и трудно ще мине тази граница. Очакванията са за нови спадове, което може да има негативно влияние  върху българските розопроизводители, голяма част от които захранват този си бизнес с кредити.

Близо 30 хиляди декара са розовите масиви в България, като половината от тях са в казанлъшкото поле. До края на седмицата кампанията по прибирането на розовия цвят ще започне масово в във всички села от община Казанлък.