Розоберът и тази година ще започне доста по-рано от обичайното, заради топлата зима, съобщиха в интервю за Фермер. БГ производители. „Още от следващата седмица на доста места в Казанлъшко, а и в Карловско, ще започне беритбата на рози. До Гергьовден се очаква в цялата Долина на розите кампанията да е в разгара си“, сподели Иван Чиков от кооперация „Био България ойл“, в която са обединени активни биологични фермери от региона на село Климент, Карловско.

 

По думите на Чиков началото на розобера през тази година ще е с 10-15 дни по-рано от обичайното. „Това не е добре, защото става въпрос за аномалии – не е нормално толкова рано да започне розоберът. Още повече, че в момента и в нашия район, както в цялата страна вали дъжд, което се отразява неблагоприятно на насажденията“, категоричен е производителят.

 

Той обясни, че продължителните дъждове през април благоприятстват развитието на болести по розите – основно ръжда и мана, както и появата на вредители по растенията. „Сега, след падналите дъждове, в по-големите масиви трудно може да се влезе и да се обработват насажденията срещу болести и неприятели. В по-малките полета стопаните обработват с ръчни пръскачки“, коментира Чиков. Според него прогнозата за продължаващи дъждове е опасна за качеството на реколтата, която ще получат тази година розопроизводителите.

 

Опасенията на фермерите са свързани с вероятност от аборт, мухлясване и повяхване на пъпките на розите, което ще доведе по-слаба реколта. „Трудно е да се прогнозира дори само няколко дни преди началото на беритбата, каква ще е реколтата. Работим под открито небе и прогнози не можем да правим. Селското стопанство е отрасъл, в който прогнози не могат да се правят. Не случайно това е секторът, който най-сериозно се дотира. Може до последно посевите да са в отлично състояние и само за няколко минути природен катаклизъм да съсипе всичко“, коментира Иван Чиков.

 

Той си припомня, че преди няколко години в Карловско за минути градушка е унищожила 50-80% от реколтата. За кооперация „Био България ойл“ изкупната цена на розите не е фактор, тъй като кооперацията преработва единствено собствената си продукция от около 250 декара с розови насаждения.

 

Розопроизводители от Казанлъшко, обаче, прогнозират, че изкупните цени на розов цвят ще са по-ниски с 10-20% в сравнение с изкупните цени през 2013 г. Фермерите обясняват, че изкупната цена зависи от добивите, а те пък са изцяло зависими от природните условия.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!