"Цената на розовия цвят е висока – около 4,40-4 ,50 лв., което е добре за производителите, но реколтата не е голяма." Това заяви пред Хоризонт Веселина Ралчева, член на УС на асоциация „Биопродукти“ и розопроизводител.
 
Поради лошо време обаче реколтата не е добра, привидно на очакванията на розопроизводителите. Веселина Ралчева обясни, че времето е стресирало цвета, започнаСлаба реколта и високи изкупни цени предвиждат розопроизводителило е развиване и на болести, като има опасност от загниване на пъпките. 
 
Розовото масло - такъв скъп продукт, който ще гони, отново, ценови равнища вероятно от 9-10 хиляди евро на килограм, ще накара вече хората и фирмите, които го влагат в съответните продукти, да търсят варианти да го изместят от рецептурите си. Все още имаме надежди да има обрат във времето; да се оправят нещата, за да може, макар и в по-дълъг времеви период, да приберем достатъчно количество розов цвят, разказа Ралчева.
 
Основният конкурент на българското розово масло е Турция. Благодарение на това, че Турция не е в ЕС, а българското розово масло е защитен продукт в европейските регистри е добре за нас и определено е предимство. Все още българското розово масло си е еталон за качество и марка, така че това е основното ни предимство. Иначе цените в последните години, в общи линии, бяха съизмерими в България и в Турция, но като количество също продължаваме да сме или на лидерска позиция, или сме близко двете страни една до друга, завърши Ралчева.