Водещи компании за производство на храна за едри преживни животни в САЩ сигнализираха за трупове, изхвърлени на сметище в Канзас, след като горещото време през юни уби хиляди говеда - показват документи, информира Ройтерс.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Компаниите съобщават още и за наличието на данни за погребани говеда в новоизградени, необлицовани гробове. Това е строго забранено, тъй като има потенциална опасност за замърсяване на подпочвените води.

Нито едно от тези места обаче не е типично за изхвърляне на телата на животните. Но толкова много говеда загубиха живота си заради необичайната жега и влажност, че екарисажите и съоръженията, които обикновено преработват труповете, бяха препълнени. Всичко това накара правителството да предприеме спешни мерки.

Масовите смъртни случаи и последвалата битка за справяне с разлагащи се тела, предизвикаха тласък за промени в месната индустрия в Канзас, третият по големина щат с говеда в САЩ.

Прогнозите са, че в Канзас ще има все по-високи температури, които могат да стресират и потенциално да убият още и още говеда това лято. 

Най-малко 2117 говеда са умрели, след като нивата на влажност се повишиха, ветровете изчезнаха и температурите надхвърлиха 38 градуса в югозападен Канзас през уикенда на 11 юни, показват държавните архиви. 

Директорът на депото в окръг Сюард Брок Тейнър изчисли, че само това сметище е поело приблизително 1850-2000 тела на говеда