По големи количества кореноплоди може да съхранявате в ровници. Най-подходящи са леките песъчливи почви със северно, североизточно, или северезападно изложение, отцедливи с дълбоко ниво на подпочвената вода. За съхранението на 1 тон зеленчуци са необходими средно 0,7 куб.м пясък и около 20кг слама за покриване. Кореноплодите трябва да са почистени, да са здрави и свежи, да са правилно сортирани. Листата на морковите, пащърнака и кореновидния магданоз се изрязват до челото, без то да се наранява. Листата и страничните корени на главестата целина и салатното цвекло се отстраняват до самия кореноплод, а корените се изрязват на 4 - 5 см от основата. Ровникът за моркови, пащърнак и салатно цвекло се прави с размери: дълбочина 20 - 30 см, ширина 80 см, височина 50 - 60см, дължина - според количествата и възможностите.
Ровниците задължително се правят по посока север - юг. Между надлъжните им страни се оставя свободно място около 3 м, от него се взема пръст за покриване на кореноплодите, в средата се изкопава отводнителна канавка. Между късите страни на ровниците се оставя 2 м свободно пространство.От там се изкопава пръст, която се насипва върху челата на зеленчуците. Дъното
на ровника предназначен за моркови, се застила с 5 - 6 см пласт умерено влажен чист пясък. Нареждат се няколко реда кореноплоди, от външната страна се слагат с челата навън, а отвътре се нараждат свободно. Отгоре се насипва 3 - 4 см пясък, отново се редят моркови и т.н. Образува се фигура, която нагоре се стеснява и при височина 50 - 60 см има вид на пирамида. Покрива се с 10 см почва, ако се застуди се слага 10 - 15 см слама, при голям студ се изсипва още 20 - 25 см почва. В средата на ровника под ъгъл 45 градуса се поставя улей за термометър. За да останат в добро състояние кореноплодите, температурата в ровника трябва да е 0 - 1 градуса, влажността на въздуха 90 - 95%. Много е важно да се следи температурният
режим, ако термометърът покаже 5 - 6 градуса, значи е започнало загниване и повредените зеленчуци задължително трябва да се отстранят, за да не заразят здравите. По този начин кореноплодите се съхраняват от края на октомври до средата или края на март. Съхранение в изба. Нареждане на пирамиди. От външната страна кореноплодите се нареждат с челата навън. Върху всеки ред се насипва пясък или умерено влажна песъчлива почва. Под най-долния и върху най-горния ред се слага пясъчен слой от 5 - 6 см.При съхраняването е необходимо избите да бъдат хладни, но без замръзване с висока въздушна влажност.