В разгара на активния сезон „Меркурий Агро и Ко“ ЕООД проведе полева демонстрация на ротационна странична фреза за окопаване на рози, билки и овошки.

Домакин на презентацията беше биоферма „Биоформ“,  която се намира в самото сърце на „Долината на розите“, в околностите на село Тъжа, община Павел баня.

Фирма „Биоформ“ отглежда екологично чисти култури като 1400 декара маслодайна роза, 1350 декара лавандула, 1900 декара други билки и произвеждаща собствена суровина до краен продукт – сертифицирани био масла и продукти.

Това прави биоферма „Биоформ“ най-големият производител на билки и етерични масла. Фирмата успешно комбинира традиционните методи с високотехнологичните системи за производство с най-високо качество. 

Основен проблем пред главния мениджър на фирмата Мухсин Озтурк е намаляващата работна ръка в региона и съответно голямата зависимост от човешкия фактор.

Мухсин Озтурк горещо препоръча пред гостите на демонстрацията машините на „Меркурий Агро и Ко“, сред които ротационните фрези, култиватори и продълбочители за добрата обработка на етерични култури.

Ротационната фреза на „Меркурий Агро и Ко“ с производствена марка RUMI 2, която бе демонстрирана във фермата на Мухсин Озтурк, е предназначена за окопаване на култури, растящи в редове на разстояние.

Машината е подходяща за овощни насаждения, насажденията на ягодоплодни храсти, зеленчукови растения, плодови разсадници и други, като може значително да намали или дори да елиминира използването на хербициди. Фрезата премахва плевелите и вкарва въздух в почвата.

На фона на всеобщата липса на работна ръка, което вече е катастрофално за бранша, машината е кардинално решение.

Разумната й цена позволява бързо изплащане на инвестицията, като в същото време преодолява зависимостта от работна ръка. Това води до спадане на себестойността на реколтата и съответно до увеличаване на печалбата за производителя.