хедър за жътва на соя ЖСУ-700 В Кубанската машинно-изпитателна станция започнаха да изпробват нов хедър за жътва на соя - Ростселмаш ЖСУ-700.

В средата на август 2011 г. двата опитни образеца на новия хедър за жътва на соя ЖСУ-700, слезли от поточната линия на Ростселмаш през юли, се отправиха за машинно-изпитателната станция в Кубан за приемане и сертификационни тестове. Преди това новите хедъри са преминали успешно фабричните тестове.

„Сложността на комбинираната жътва на соя се състои в необходимо да се коси ниско до земята. Създаването на ЖСУ-700 произтича от желанието да се реши този проблем, да се обнови и усъвършенства прикачната техниката на Ростселмаш за жътва на соя.” – поясняват от пресслужбата на Ростселмаш.

Хедърът ЖСУ-700 има възможност внимателно да копира релефа на почвата чрез специални приспособления закрепени под ножа на режещия апарат. Независимото окачване и гъвкавостта на режещия нож също позволяват да се обира неравността в напречна посока и да се поддържа минимална височина на рязане на растенията 30 мм.

Освен жътва на соя, хедърът ЖСУ-700 е предназначен за събиране на реколтата от зърнени култури, бобови растения, зърнени култури на площи с наклон не повече от 8°. Хедърът е предназначен и за използване със самоходните комбайни VECTOR, ACROS и TORUM. Серийното производство ЖСУ-700 е планирано за 2012 година.

Компанията Ростселмаш е сред петте най-големи производители на селскостопанска техника. В дружеството влизат 12 предприятия. Производствените обекти се намират в Канада, САЩ, Русия, Украйна и Казахстан. Продуктовата линия „Ростселмаш” се състои от 17 вида селскостопански машини, с повече от 100 модела и модификации. Продажбата се извършва в 26 страни по света. Дилърската мрежа се състои от повече от 500 сервизни центрове и филиали по целия свят.