Производителността на българското земеделие е четири пъти по-ниска от общата за икономиката ни и три пъти по-ниска от средната за ЕС. Това е причина и за ниските доходи, които се плащат в този толкова важен отрасъл. Това каза президентът Росен Плевнелиев на лекция Стратегически перспективи за развитието на земеделието и производството на храни в България в Тракийски университет – Стара Загора.

Това според Плевнелиев, не е повод „да си посипваме главата с пясък. Напротив – знаейки, че сме по-малко ефективни и много повече енергоемки за производството на единица продукция, то това може да се промени и подобри чрез умни инвестиции в енергийна ефективност и технологичен трансфер – подобряване на машинната база в нашето земеделие – нещо, което вече се случва“, коментира държавният глава.

Като изключение Плевнелиев посочи производството на зърнени и маслодайни култури в страната, което е на високо европейско технологично ниво и чиято продукция се котира и е конкурентоспособна на европейските пазари. За съжаление обаче с износа на тези суровини, ние изнасяме и добавената стойност за тяхната преработка. „Не се гордея, че изнaсяме сурово зърно, много бих се гордял, ако изнасяме краен продукт“. Защото когато изнасяме крайния продукт, добавената стойност остава в България, коментира президентът Плевнелиев.


Гледайте ВИДЕО от изказването на президента Плевнелиев:







© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!