Президентът Росен Плевнелиев е гост на Института по растителни генетични ресурси (ИРГР) „Константин Малков“ - Садово, където днес се провежда Ден на фермера. Държавният глава посети полето за демонстрации и Националната семенна генбанка, където се помещава и Музеят на земеделската наука към Института по растителни генетични ресурси. 

 

Пред участващите в събитието земеделски производители и научни работници от аграрни институти президентът Росен Плевнелиев изрази категорична подкрепа за дейността на Селскостопанска академия. "Европейската комисия е наш партньор, който ще даде за развитието на българското земеделие един огромен ресурс от десетки милиарди левове до 2020 година.

 

Как можем да си представим успеха на българското земеделие без Селскостопанската академия? Как можем да говорим за успех, ако продължаваме да разваляме, да разграждаме, да не обръщаме внимание на огромния потенциал, който има тук? Има стотици турски фермери и компании, които искат да купуват.

 

Имаме съвместни проекти от южния до северния край на Европа. Следващите седмици от Националния институт и Селскостопанската академия ще бъдат изпратени екземпляри до най-важната световна генбанка, която се намира в Норвегия. Това е огромно признание“, заяви в Садово президентът, цитиран от изданието „Пловдив утре“. Росен Плевнелиев отправи молба към политиците да обърнат внимание на българското земеделие и производство на храни.

 

"Нека да изпълним заложените амбициозни планове в Националната програма за развитие, да подкрепим Селскостопанска академия, да я облечем в това, от което тя има нужда – спокойствие и възможност дългосрочно да планира. Нека националната програма за Наука и образование и интелигентен растеж, която аз подкрепих, да заработи тук, в Селскостопанската академия, така както е в БАН“, апелира Росен Плевнелиев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!