“Днес България е символ на производството на качествени вина и днес искаме да покажем вашия успех. Толкова много златни медали от български и международни изложения заслужават признание за начина, по който България развива своето винопроизводство и своята индустрия.” Това каза президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на над 20 български фирми в сферата на винопроизводството по повод Деня на Лозаря.

 

Президентът посочи, че винопроизводството у нас е с вековна традиция и българските вина днес заслужено имат своята световна слава. Държавният глава подчерта, че новият Закон за виното и спиртните напитки трябва да въведе ясни правила в този сектор и изрази надежда страната ни да се утвърди като регионална и европейска сила в сектора на винопроизводството.

 

Росен Плевнелиев отбеляза, че в България се произвеждат над 102 млн. литра вино годишно, от които 60% са предназначени за износ и добави, че държавните институции ще подпомагат и в бъдеще развитието на лозарството и винопроизвоството у нас.

 

“От 2008 г. започна европейската реформа във винения сектор. Основните приоритети са да се запази това, което Европа има като богатство и от друга страна – да може финансовият ресурс да бъде разпределян справедливо и пестеливо”, заяви по време на срещата заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

 

Росен Плевнелиев - вина - Трифон Зарезан