България усвоява парите по директните плащания, но има проблеми с Програмата за развитие на селските райони. Усвояването върви бавно, затова има риск страната ви да загуби средства и е необходимо страната ви да положи усилия, за да не се лиши от тези европейски пари. Това заяви в интервю за телевизия България Он Ер Роджър Уейт, говорител на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош.


Уейт подчерта, че от 2014 година директните плащания за България ще бъдат увеличени. Според предварителните разчети директните плащания ще нараснат от почти 660 милиона евро през 2014 година до над 801 милиона евро през 2020 година.


Що се отнася до изравняването на българските субсиди с тези на по-старите членки на ЕС, говорителят на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош коментира: Искам да напомня, че предложението ни е след 2014 г., директните плащания в България и Румъния да са по-големи, но съществува и политически въпрос. Ние се опитваме да запазим бюджета за земеделие в същия размер, но има призиви от някои държави той да се намали. За да дадем повече пари на някои страни членки, трябва да отнемем от други, ето защо въпросът е много сложен.


На въпрос има ли атрактивни застраховки, които ЕС може да предложи на земеделците заради сушавата година и пропадналите земеделски площи в много региони, както и възможно ли е ЕК да отпусне средства заради трудната стопанска година, Роджър Уейт заявява, че има само един механизъм, по който може да се предоставият средства за застраховане. Такъв механизъм е въведен преди няколко години в Италия и Франция, но е твърде рано да се каже какъв е ефектът от него.


Роджър Уейт коментира и въпросът за т.нар. Зелени мерки в новата ОСП. Попитан дали тези мерки няма да затруднят фермеритете, експертът отговаря, че целта на заложените зелени мерки в новата селскостопанска политика е да направят фермерите по-устойчиви в условията на криза.


© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!