Родопското село Борино е прочуто със своите животновъдни стопанства и мандри. По-възрастното поколение още си спомня дните, когато едва ли не във всяка къща са се отглеждали животни и се е преработвало мляко. Днес стопанствата и мандрите са едва няколко, но са познати дори на софиянци.

Животновъд: В България липсва икономическа свобода

Една такава семейна ферма в Борино е избрала пътя да отглежда своите над 1700 животни и сама да преработва добитото овче и краве мляко. Нещо повече, тя си позволява лукса да остави кашкавала да узрява цели две години.

„Това е едно вложение. Две години да седи една продукция, да не можеш да я пипаш. Всеки ден да я обгрижваш като малко дете – да бършеш, да обръщаш, да проверяваш влажността. Това си е голяма инвестиция и време, едни усилия, които се възвръщат чак след две години,“ споделя Атанас Борисов от семейната ферма.

За този кашкавал е отредено специално помещение, само за него. Температурата, при която първоначално започва да изсъхва, е между 12 и 14 градуса. След това тя се вдига до максимум 17 градуса. Регулирането на температурата зависи от плесента, която кашкавалът хваща.

„Всеки ден кашкавалът се проверява за тази плесен. Забърсва се и се обръща, докато узрее. Наподобява на пармезан, но на вкус няма нищо общо с него. Нашият продукт е твърд отвън, но отвътре се е запазила маслеността и мекотата на кашкавала,“ обяснява Борисов.

Фермата съществува от 2006 г., когато семейството решава да закупи стопанство и животните към него. Влага собствени средства, за да облагороди базата, да увеличи броя на животните и да инвестира в мандра.

Отглежданите Каракачански овце са около хиляда, а кравите от породата „Жарсе“ – 700. Млякото е изключително маслено – над 4,5%, и жълто на цвят. Местността около Борино и климатът позволяват целогодишно животните да са свободни и да се хранят с природни ресурси.

„Овчите продукти са сезонни, но ние сме направили така, че да има мляко целогодишно. Обикновено в края на годината овцете започват да се размножават. В нашата ферма обаче стадото се разделя на три групи и размножаването се прави на различни етапи в годината. Целта е да има мляко целогодишно и да не се спира производството,“ коментира Борисов.

Фермата е разделена на два сектора – животновъдно стопанство и млекопреработвателно предприятие. За продуктите от семейния бранд се ползва само суровина от собствените животни. Мандрата работи и самостоятелно с мляко, изкупено от други животновъди в Борино.

Освен специфичния за фермата двугодишен кашкавал, на място се произвеждат още нормално узрял кашкавал и пресен кашкавал – гюбек, както и сирене и кисело мляко от краве и овче мляко. Голяма част от продукцията стига и до фирмения магазин в столицата.

„Ние се борим за по-чиста храна и по-здрави деца. Нашият район е екологично чист. Искаме да запазим вкуса и традициите на Родопите. Към момента сме се съсредоточили върху налагане на нашата марка. Обмисляме да зареждаме и при други малки колеги, които продават здравословни, фермерски продукти,“ споделя своите планове Борисов.