Карамфил Хаджийски е интересен родопчанин - атрактивен, искрен и прям.

Той е един от най-начетените пчелари в Смолянско, който познава всички тънкости в производството на мед. Повече от 20 години е пенсионер, но времето не е оставило много белези по него.

Намираме новия герой от поредицата Фермерски истории от Родопитев село Тикале, което се е сгушило под прочутата Момчилова крепост. 

Фермерска история от Орфей Милк: Затворен кръг на производство и истински български храни

 

„Аз по душа съм си селянин, обичам си селото, обичам и земята“, така накратко се представя нашият домакин. Той има прекрасна градина, в която всеки сантиметър площ е усвоен със зеленчуци и плодове, но първо ни води да видим неговите малки помощнички - пчелите. 

При пчелите от година на година нещата са променят. В Родопите, ако се получи около 10 кг от пчелно семейство – това е рекорд. Иначе, определено, климатичните промени тука също оказват много съществено влияние. И от година на година нещата не вървят на добре. Все по - малко млади хора са занимават с тази материя“, разказва Хаджийски. 

През това лято още от началото на сезона през май, когато е активният период за нарастване на пчелните семейства, всеки ден е имало дъжд, получени са минимални количества нектар и пчелите трудно са се развивали. 
После дошла пък незапомнената суша. Тя допълнително изсушава нектара в растенията, чието многообразие не се среща на друго място в страната. 

Изследвания, които са правени на лечебната храна от региона, са показали, че лъжичка родопски полифлорен мед се добива от хиляда растения. Местните пчелари получават много ниски добиви, но качеството на продукцията е несравнимо с меда от равнинните части на страната. 

Пчелите слагат по мъничко на сандвича, наслагват различен нектар от различни цветя, оттам се получа палитрата и качеството“, разказва поетично Карамфил. През тази година за първи път от над 35 лета е събран боров манов мед. Големите жеги са причина да се получи иглолистен манов мед, който не се вади от питите, а се стърже ръчно на ръка. 

За Карамфил пазарът на мед, произведен в Родопите не е проблем, а за образуването на цената тамошните пчелари използват стара формула, която отразява най-точно истинската стойност на лечебната храна.

Карамфил Хаджийски:  Тук от време оно цената на меда се формира от цената на кравето масло. Формулата е такава: 1 кг истинско масло от крава е равен на 1 кг мед. Ако маслото е 20 лева или 30 лева – медът също струва толкова. 

Сметките продължават. Добър пчелен кошер сменя собственика си срещу стойността на една хубава овца. 

„Няма пазарна цена, пазарната цена са маслото и овцата. От старите пчелари така знам и така правя. Аз никога не съм се интересувал от цената“, разказва родопчанинът. 

Въпреки трудностите за пчеларите в момента, Хаджийски се надява по неговите стъпки да тръгнат повече млади хора от региона. В тънкия занаят той е просветил единия си син, който вече е поел семейния пчелин в граничното село Киселчово. 

Наблюденията на Карамфил Хаджийски сочат, че младите хора, които искат да влязат в час, често се учат от интернет. А това, което расте по нивите, не е описано в социалните мрежи. За да станеш добър пчелар са нужни най-малко три години да следваш свой опитен колега. И най-правилната посока според Хаджийски е биологичното пчеларство.