В Русенско се продава агнешко месо основно от български производители. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Русе д-р Георги Дяков, предаде БТА.

Какво ни казахте: Агнешко за 7-8 лв./кг живо тегло е справедливо

По думите му местни производители споделят, че през последните дни цената на агнешкото месо се е повишила, а причината е по-голямото търсене. Проучване на Агри.БГ обаче сочи, че фермерите у нас далеч не са удовлетворени от изкупните цени на агнешкото. Резултатите показват, че според животновъдите справедливо е да получават между 7 и 8 лева за килограм живо тегло. Великденските цени на агнешкото в търговската мрежа варират между 14 и 19 лв.

В същото време, въпреки сигналите от родни производители, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) твърдят, че у нас няма внос от Северна Македония, а проверките им показали, че основното предлагано агнешко месо в магазините е с български произход. 

Това отчитат и от ОДБХ - Русе. Д-р Георги Дяков обясни, че предвеликденско съвместно със служители от Комисията за защита на потребителите се извършват засилени проверки в търговски обекти, където се продават агнешко месо, яйца и козунаци.
По думите му досега нарушения не са открити. Директорът на ОДБХ - Русе призова хората да купуват продукти само от регистрирани производители, тъй като се извършва контрол на храната.