През последните години секторът се развива колебливо, което е в резултат на липсата на държавна подкрепа, смята Георги Василев от Асоциацията на производителите и преработвателите на черупкови плодове в страната, цитиран от БНР.
 
По думите му той и колегите му получават недостатъчно субсидии в сравнение с другите браншове на овощарството. Освен това вносът оказва допълнителен пазарен натиск, тъй като при него цените са по-ниски цени – до 5–6 лв./кг, твърди Василев.
 
Според него положителен ефект върху износа на български ядки оказват контролът върху произхода на продукцията и ограничаването на незаконния добив на ядки. Той припомня, че тези механизми бяха въведени от държавата преди две години.
 
Василев коментира състоянието на старите орехови насаждения като недобро, тъй като не се стопанисват, както трябва. Положителна тенденция е, че стопаните създават нови масиви с орехи, залагат на модерни сортове и увеличават насажденията с лешници в Старозагорския край.
 
По негови наблюдения производителите на ядки се стремят да механизират прибирането на продукцията. Той обаче определя като труден достъпа им за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да си закупят нова техника с еврофинансиране.
 
Василев подчерта, че протестите са краен вариант за решаване на проблемите в сектора. Асоциацията, на която той е председател, ще търси диалог с Министерството на земеделието, за да се подпомогне работата на производителите и преработвателите на черупкови плодове в страната.