След основаването на ИААС България през април 2016, асоциацията за първа година взе участие в едно от най-важните събития за европейските комитети, а именно Европейска среща на директорите. Тази година събитието бе организирано от комитета в Черна гора от 1 до 7 декември в столицата – Подгорица. Това каза за Фермер.БГ Бранимира Петкова от асоциацията.
 
 
„Българската делегация бе съставена от пет представители, с мен включително - Петър Георгиев, Бисерка Янкова, Запряна Ганчева, Теодор Иванов. По време на генералната асамблея много важни промени и решения бяха взети, включително беше избран новият регионален борд за Европа. Също така бяха обсъдени нови идеи относно глобалните проекти, с които ИААС се занимава. Те засягат социални дейности на асоциацията извън университетите, ролята на жените в агробизнеса, фонд за развитие, проектът “No food waste”, с чиято цел се алармира да се намали изхвърлянето на храна, както и ИААС-2020“, обясни Петкова.
 
 
ИААС-2020 залага на редица обучения с образователна цел и  развиване на умения, лидерски качества и други, допълни още студентката.
 
В събитието с международно участие взеха още и представители от държави като Испания, Белгия, Франция, Германия, Полша, Гърция, Португалия, Швейцария, САЩ и Мексико. 
 
„Представители от всяка държава дадоха интервю за националната телевизия на Черна гора, което ще даде по-голям отглас и ще покаже значението на тази световна организация.
 
В програмата бяха включени и посещения на една от най-известните винарни в Черна гора - Plantaze, която се гордее с изключително висок световен износ и чийто лозя се разполагат на площ от 2 300 хектара“, обясни тя.
 
 
Участието на студентите е подкрепено финансово и морално от техния проф. Тоньо Тонев. 
 
„Изключително сме благодарни на проф. Тонев за цялата подкрепа. Следващата Европейска среща на директорите ще бъде в Мадрид, Испания, а решението беше одобрено в последния ден от генералната асамблея“, коментира Петкова.
 
Седмица след това събитие българските студенти от ИААС организираха третата поредна среща под наслов „Запознай се с бизнеса”. Събитието, което се радваше на широка публика се проведе на 12 декември в Аграрния университет – Пловдив, съобщи още представителят на ИААС.
 
 
По-рано тази година, от 27 октомври до 1 ноември, ИААС България беше домакин и главен организатор на първото им международно събитие: Суб-регионална среща на членовете от Източна  Европа. Събитието отново се проведе в Аграрния университет в Пловдив, където е и седалището на организацията. Студенти от Полша, Хърватия и Гърция взеха участие и останаха изключително очаровани от добрата организация, българската кухня и култура.
 
ИААС България е член на International association of students in agricultural and related sciences (IAAS World) и единствена студентска организация в областта на аграрните науки на територията на България. Основните цели на ИААС България са фокусирани върху подобряване на професионалната квалификация, издигане на социалния статус на студентите в аграрните науки и осъществяване на връзката между студентите от цял свят.