На заседание на Управителния съвет на Областния пчеларски съюз в Плевен е взето решение за финансова подкрепа на украински пчелари, затруднени от войната в родината им. Това научи Агри.БГ от председателя на организацията доц. Юлиян Станчев.

Вижте ставката по СПП

Членове на съюза контактуват в социалните мрежи със своите колеги, които отправили зов за помощ към българските пчелари. Става дума за няколко производители на пчелни продукти в Южна Украйна, които също така са майкопроизводители и по думите на Станчев са добре познати на българските пчелари.

„Сумата не е голяма, колегите бяха доволни дори на по-малка. Разбираме затруднението им в тази ситуация. В момента не само има недостиг на стоки в Украйна, но и цените са много високи, захарта примерно е по-скъпа от меда”, коментира доц. Юлиян Станчев.

Той поясни, че решението за помощ е самоинициатива, няма намесени държавни институции и посредници. Това е още един случай, който доказва, че когато има желание за помощ, винаги има и начин тя да бъде дадена. 

Браншовият представител сподели още, че потърсилите ги украински производители на пчелни майки имат нужда от средства за неща от първа необходимост в грижата по пчелите, най-вече храна. От сдружението предстои да изпратят максимално бързо финансовата помощ.

С настъпването на пролетта активните мероприятия както в земеделието, така и в пчеларството започват. Зърнопроизводителите в Украйна вече сеят, а пчеларите предстои да отворят кошерите. „Независимо от човешките действия, пчелите, когато стане топло, искат да летят”, каза за финал доц. Юлиян Станчев.