Български фермери от всички области на страната, представители от пет групи на производители в сектор “Мляко” обменят опит с най-големия кооператив в Италия.

Родните фермери имат заложени посещения в най-развитите ферми в област Тоскана със затворен цикъл на производство - от стадото до готовия продукт в ресторанта. Местната традиция е да предлагат "агротуризъм", така атрактивен за цяла Италия. 

Домакините на българските фермери, италианския кооператив "Доганеля" е създаден преди повече от 35 години и се състои от над 350 съдружника, всички от които са земеделски производители в сектор “Овцевъдство” - мляко, месо и вълна. Вицепрезидента на кооператива Джани Пира отбеляза, че “ключов фактор при развитието им е в равните права и условия на пазар на всички фермери в сдружението, независимо от големината и броя на животните в отделните ферми”. 

От наша страна, съпредседателя на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев отбеляза:

“Това е модел, който се опитваме да наложим и разработим в България от няколко години. Това е и мотива, заради който организираме посещението за членове на асоциацията. Групите производители са част от НОКА, като към момента в тях участват над 300 животновъда”, обясни Караколев.


Посещението продължава до края на седмицата.