Най-атрактивната част от българския щанд на изложението Eurotier 2018 в Хановер са козите от двете породи – Калоферска дългокосместа и Виторога дългокосместа, каза Георги Йорданов, директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, специално за Фермер.БГ.
 
Най-голям интерес към шестте бокса с 39 животни са проявили германци, американци и англичани. „Те ги приемаха като екзотични животни – сподели Йорданов. – Нашата цел беше да представим традиционни породи и да отворим нови пазари. Да покажем, че провеждаме организиран селекционен процес в България и че съхраняваме тези автохтонни породи.“
 
 
Българският щанд, разположен на 110 кв. м, е привлякъл вниманието и на местната държавна телевизия, която е направила специален репортаж с акцент върху Софийската (Елин Пелинска) овца. Другите представени породи са Каракачанска овца, Реплянска овца, Дъбенска овца, Брезнишка овца и Западностаропланинска овца.
 
Участието на България на международното изложение в Хановер е организирано от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ). Щандът бе открит от зам.-министъра на МЗХГ д-р Янко Иванов и изпълнителния директор на ИАСРЖ Георги Йорданов.
 
 
„Тук е колосално, това са над 30 палати. Ако трябва да сложа едно мото, то ще е: „Всичко за земеделието“. Гамата е абсолютно пълна и затворена – от технологии и производства до животни и машини“, възхищава се Йорданов. 
 
Eurotier е едно от най-мащабните и престижни аграрни изложения в Хановер, което тази година се провежда от 13 до 16 ноември. На площ от над 260 хил. кв. м са разположени над 2604 изложители от 62 страни. Посетителите наброяват 150 хиляди, а България участва за трета година.