Автономните машини ще имат все по-голямо значение за селскостопанския сектор в близко бъдеще, за да бъде производството по-прецизно и рентабилно.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Тези роботизирани машини трябва да бъдат достъпни и за по-малките стопанства, вярват младите инженери Кристиан Велковски и Тони Тончев, докторанти от Русенския университет “Ангел Кънчев”. Двамата разработват AgRUbot - автономна роботизирана платформа за прецизно земеделие и фермерство. 

AgRUbot придобива популярност чрез участието си в международно състезание на фондация Helmut CLAAS, където в международна надпревара печели първо място и стипендия за подпомагане на разработка.


Прототипът разполага с камера и изкуствен интелект, за да открива засегнати растения от болести и вредители. Оборудван е с автономно управление, което работи с GPS сензор. Цялостната конструкция е разработена от двамата инженери, а основната им цел е технологията да бъде бюджетна и достъпна и за по-малките земеделски стопанства.

Как работи?

Предварително на машината се задават координати на полето, по които тя работи автономно. Чрез компютърното си “зрение” анализира земеделските култури. При засичане на вредители или болести по растенията, подава сигнал, за да може растението да се третира с препарат срещу съответния инвазивен вид. Всичко това се базира на изкуствения интелект, разработен от двамата докторанти чрез бюджетен миникомпютър. Прототипът е оборудван и със система за пръскане на културите. Основната идея е да се третират само частите, които са засегнати, а не целия посев.

В момента младите инженери работят по имплементирането на нови технологии, подобряване на компютърното зрение, подобряване на навигацията на AgRUbot  - накратко машината да стане още по-автономна преди да влезе в реална работна среда.

Роботът за прецизно земеделие се тества в кампуса на Русенския университет.