Земеделските производители Васил Ралчев от Панагюрище и Пламена Куртева от Пловдив са призьорите в 19-ото издание на традиционния конкурс „Фермер на Тракия“, съобщава организаторът вестник Марица.

Вижте ставката по СПП

Тържествената церемония се проведе на 22 март, когато бяха обявени и наградени общо 10 фермери в разделите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“. Те са от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, достигнали до финал от близо 30 претенденти. 

Номинациите бяха издигнати от Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив, Асоциация за развъждане на Маришките овце и Фондация за биологично земеделие „Биоселена“. Първенците бяха избрани след тайно гласуване от седемчленно жури.  

Пламена Куртова, която отнесе голямата награда при животновъдите, е второ поколение фермер с диплома по „Агроикономика и бизнес мениджмънт“ от САЩ. В стопанството, изградено от родителите ѝ в асеновградското село Златовръх, се отглеждат 400 крави, от които 340 дойни, и 400 подрастващи телета. Фамилията обработва 7 хил. дка земя за фураж и произвежда сирене и кашкавал под марката „Забърдо“.

Васил Ралчев, който спечели голямата награди в сектор „Растениевъдство“, е син на биопроизводителите Веселина и Николай Ралчеви. Завършил е Редингския университет в Англия със специалност „Бизнес и мениджмънт на земеделието”. Фамилията успешно продава в 24 страни биокозметиката, която произвежда със суровина от 7000 дка етеричномаслени култури. Клиентите са вече половин милион, а служителите – над 70. 

Техните подгласници, които също получиха награди, са:

•    Мария Костанева от Брезово – стопанисва три овощни градини;
•    Мария Николова от Пловдив – управител на експериментална оранжерия в село Цалапица;
•    Митю Вълчев от Димитровград – обработва близо 19 000 дка със зърнено-житни култури;
•    Тодор Тодоров от Хасково – отглежда 10 000 дка зърнено-житни култури и собственик на овощна градина;
•    Михаела Георгиева от Симеоновград – овцевъд;
•    Димитър Михайлов от Конуш – овцевъд;
•    Николай Христов от Скутаре – овцевъд;
•    Тодор Диклиев от Калофер – отглежда две стада кози и говеда.

Най-възрастният награден участник е овощарят Мария Костанева от Брезово. Въпреки че е на завидните 72 години тя се справя с тежката земеделска работа и дори прави смели бизнес планове. Учител по професия, след като се пенсионира, тя се захваща със земеделие, като неин консултант е съпругът ѝ агроном. От сцената тя апелира към колегите си: „Вместо да ходим по лекари, с трактори да орем декари“.