Вече имах възможността да поставя въпроса за сериозната разлика в заплащането между Източна и Западна Европа на досегашния комисар по земеделие Фил Хоган. Ще продължим да работим в тази посока, за да могат в близко бъдеще да се изравнят тези плащания, каза за Агри.БГ Асим Адемов, член на Комисията по земеделие към Европейския парламент (ЕП). 

Решено: България ще плати по-високи авансови суми по директните плащания

По думите му това е желанието не само на българските евродепутати, но и на техните колеги от Румъния и другите Източноевропейски страни. Техен приоритет в новия Европарламент ще бъде също запазването на преходната национална помощ и обвързаната подкрепа. 

„Ако трябва да бъда откровен, това изравняване няма да стане бързо, защото срещаме сериозен отпор от Германия и Франция. Но ние сме упорити в преследването на тази цел. В крайна сметка изискванията са еднакви към всички земеделски производители, особено по отношение на екологичните стандарти. Защо тогава плащанията да са различни,“ пита Адемов.

В началото на месец септември стана ясно, че новият европейски комисар по земеделие е полякът Януш Войчеховски. 

„По принцип в този важен сектор да имаме комисар от Източна Европа е за предпочитане, защото това са страни, които са близки до нас. Минали сме по едни и същи пътища. Разчитаме на повече разбиране от негова страна и се надявам на добро взаимодействие,“ оптимист е българският евродепутат.

На заседанието си на 4 септември Комисията по земеделие към ЕП реши да възобнови работата си по реформата на ОСП оттам, докъдето стигна предишният й състав. За целта те ще поискат позволение от Председателския съвет.

„Очаквам, че ще получим това позволение. Не би трябвало всичко да започне отначало, защото са положени много усилия и време. А вече новият програмен период наближава. Все още има доста неясноти по реформата. Така че, стъпвайки на базата на това, което е постигнато, е нормално да наградим,“ вярва Адемов.

Проблемът със сушата тази година е все по-осезаем и се задълбочава, сигнализират животновъди – читатели на Агри.БГ. ЕС реши авансово да се преведат част от директните плащания – още през октомври тази година. Ще стане ли това обаче, попитахме евродепутата.

„Засушаване имаше в цяла Европа. Изтеглянето на част от директните плащания е правилна стъпка, но кога ще се случи, не е ясно. Изисква се някакво оперативно време от няколко месеца, но предполагам, че в най-скоро време фермерите ще ги получат,“ оптимист е Адемов.