Тази година журито на German Innovation Awards 2021 присъди първата награда за изключителни постижения в селското стопанство на робота Оз на компанията Naïo Technologies. Оз е универсален робот, който помага на фермерите в ежедневни дейности като сеитба, окопаване, белене, информира Agroportal.cz.

Роботът, който може да работи целогодишно в лозята ви

Оз е 100% електрически и работи прецизно. Вече се използва от 150 фермери по целия свят.

През 2020 г. роботът се сдоби с нова система за насочване с GPS. Сега той може да извършва работни операции, като механична борба с плевелите. В резултат на това фермерът може не само да спести труд, но и да използва робота за разнасяне на хербициди. Оз е малък, така че няма риск от уплътняване на почвата.

Роботът на Naïo Technologies е идеален за зеленчукопроизводството, животновъдство, градинарство и дори разсадници. Към него могат да се свържат безброй приспособления.

Германската награда за иновации, присъждана от жури от специалисти по дизайн, ежегодно отличава продукти и решения от различни индустрии, които са ориентирани към потребителите и носят добавена стойност.

Журито, което е съставено от независими експерти от промишлеността, наука, финанси, присъжда тази награда в две състезателни категории: „Превъзходство в бизнеса за потребителите“ и „Превъзходство в бизнеса за бизнеса“. Оценката се базира на критерии като степен на иновации, ползи за потребителите и икономичност.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Роботи влязоха в силозите

Селскостопанският Uber е факт

Автономният ROBOTTI: Кога ще мога да го имам?