Най-голямата ферма, обслужвана от роботи, бе открита през в Мичиган – САЩ. В нея има инсталирани 24 робота за доене, които ще обслужват 1 500 крави. Фермата е собственост на семейството Триервейлер. След дълъг маркетинг, те решили да преминат към роботизирана система за доене, пише електронното издание Dairyglobal.
 
 
„За последните няколко години, семейството ми обсъждаше следващите стъпки на стопанството ни. В крайна сметка решихме да заложим на роботизацията, защото сметнахме, че е най-добре“, казва г-н Триервейлер, един от собствениците на кравефермата.
 
Как работи машината за доброволно доене
 
Кравите отиват по собствено желание при машината да се доят, тъй като те търсят храната, която им се дозира по време на доене. Тъй като животните са същества на навика, те научават тази рутинна процедура в рамките на няколко дни. 
 
Системата почиства, предварително всяка цицка, подсушава я и я стимулира. След етапа на подготовка, кравите се доят чрез робота , който извършва доенето, проверява потока на млякото, преди сваляне на доилния апарат в края на сесията за доене.
 
„Използването на робот е по-добре за кравите, отколкото традиционните доилни системи, тъй като робота е с отворена структура, която позволява на кравата да видите заобикалящата я среда и да застане в удобна позиция без човешко управление, което може да бъде стресиращо за животните. Системата също така следи здравето на вимето и може да открие инфекции или потенциален проблем при млечната жлеза.