Все повече роботи навлизат в селското стопанство. Нов пример виждаме в САЩ, където бе разработен робот за изравняване на зърното в силозите, информира полският сайт Farmer.

Автономният ROBOTTI: Кога ще мога да го имам?

Още в самото начало трябва да уточним, че роботът е създаден и с идеята да реши част от сериозен проблем в САЩ. Силозите в тази страна са често срещани и имат огромен капацитет. Всяка година там се регистрират десетки смъртни случаи, свързани с работата в грандиозните по размери съоръжения. Това накара няколко фермери да създадат робот, който да намали необходимостта от влизане във вътрешността на силоза.

След две години тестове се появява първият прототип на робота, наречен Grain Weevil. Той тежи 30 кг, работи на ток и се придвижва по специално проектирани шнекове, задвижвани от безчеткови електрически двигатели.

Задачата на Grain Weevil е да изравнява повърхността на зърното в силозите. По този начин зърното е с по-добро качество, тъй като на равна повърхност няма проблем с достъпа на неравномерен въздушен поток през семената.

Ако роботът бъде покрит със зърно, той може лесно да откопае от дълбочина около 1,5 м. Устройството е водо- и прахоустойчиво.

Зад изобретяването на Grain Weevil стоят Чад и Бен Джонсън, баща и син. Човекът, който ги насърчава да построят робота, е Зак Хъникът. Един ден той решава да ги помоли да създадат нещо, което да улесни работата му в силозите за зърно.

Бен Джонсън, който по това време учи електротехника, се заема със задачата. На помощ идва неговият приятел Зейн Зентс, студент по компютърно инженерство. Две години отнема на младите изобретатели да създадат първия работещ прототип. Той е завършен през март 2020 г.

Понастоящем Grain Weevil все още не се предлага за продажба, но предстои това да стане. В момента се провеждат тестове в 6 ферми. Целта е да се провери дали роботът е готов за безопасна експлоатация от земеделските производители.

Окончателната цена на робота все още не е известна, но създателите му биха искали той да се предлага на цена под 4000 долара за бройка.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как производител на ягоди тръгна "по пътя на Tesla"

Коя ферма произвежда по 3 т храна на ден

Как работи една вертикална роботизирана ферма?