Петнайсет фирми производители на роботи за селското стопанство ще покажат своите постижения на четвъртото издание на Международния форум за селскостопанска роботика (FIRA). Мястото е френският град Тулуза, а датите – 10 и 11 декември. 

Робот не дава шанс на плевелите по полето

Тази година площта ще бъде тройно по-голяма, за да може да побере иновативни роботизирани решения в полза на фермерите. Сред тях са такива, които помагат за управление на плевелите, наблюдение на животни в птицеферми или логистична поддръжка.
 
От тази година събитието минава в ръцете на Глобалната организация за селскостопанска роботика (GOFAR) в партньорство с Meister Media Worldwide и нейните марки.

За 11 декември са запланувани конференции и кръгли маси за фермерите, чиято дейност е свързана предимно с работа на полето. Ще се говори по сектори, като животновъдство, полски култури, плодове и зеленчуци, лозарство. 

Интерес представлява технически семинар на тема „Селскостопанска роботика: моят бизнес се променя. Какви са последствията?“, както и кръгли маси за глобалния пазар на селскостопанска роботика и стандартизацията на тези автономни машини в Европа и по света.

Първият научен симпозиум, организиран от Robagri, ще се проведе на следващия ден, 12 декември. Акцент ще бъде темата за съвременната надеждност и сигурност на селскостопанските роботи.

Вероятно най-любопитно за земеделските производители е да видят роботите в действие, като за целта ще има близо 30 опитни полета. Онези фермери, които проявят интерес да инвестират, ще имат възможност за срещи на място и бъдещи партньорства.

Регистрацията вече е отворена. Тя продължава до 15 октомври, включително. Двудневното посещение струва 60 евро, но за фермерите е безплатно. Повече информация може да намерите тук.