Австралийският център за роботизирано зрение в Куинслендския технологичен университет разработва специален робот, който може да се бори с плевелите и да събира реколтата от полето, пише GovInsider.

Най-многообещаващите технологии в смарт земеделието

Австралия преживява остър дефицит на работна сила в селското стопанство. Все по-малко местни жители искат да се занимават в агросектора. По данни на Министерство на енергетиката и опазването на околната среда ежегодно за борба с плевелите се харчат 1,14 млрд. долара, а загубите за земеделието достигат 1,9 млрд. долара.

Този проблем може да се реши с нови роботи.

Ръководителят на центъра проф. Питър Корк е убеден, че разходите за борба с плевелите може да бъдат съкратени с 90% с помощта на иновационни разработки.

Именно поради това австралийският център работи върху роботи, способни да различават плевелите от полезните култури. Те дори могат да определят разновидността им по форма, размер и цвят. След определяне на типа плевел устройството го пръска с хербицид или го изкоренява.

Друго направление в лабораторията е създаването на система за разпознаване на плодове. Планира се тя да бъде използвана за събиране на реколтата.

Роботът може да разпознава плодове и зеленчуци, дори ако са прикрити с листа.

Според проф. Корк този инструмент ще бъде също толкова ефективен, колкото ръчния труд на човека.