На Острова измислиха как да заместят отлива на работна ръка от континента след Brexsit. Учените в Есекския университет са работили под пара и са успели да сътворят прототип на робот, който да събира меки плодове, като ягоди, което до скоро се вършеше най-вече от източноевропейски ръчен труд.
 
 
Опитите на инженерите да разработят робот, който да бере меките плодове без да ги уврежда, бяха неуспешни дълго време. 
Новият прототип обаче ще може да възпроизведе начина, по който хората берат плодовете с две ръце и ще използва камери за откриване на скритите под листата плодове, съобщава БНР. 
 
Британските фермери вече съобщиха за недостиг на сезони работници това лято и заплаха за събиране на реколтата.  Председателят на организацията „Британски летни плодове" Ник Марстън заяви, че роботите не са реалистично решение на проблема с Brexsit в краткосрочен и средносрочен план. Той изтъкна, че тепърва ще започне изпитанието на проекта и ще минат години докато роботите станат комерсиална реалност, а в това време плодовете ще гният по полетата. 
 
Събирането на меки плодове във Великобритания се превърна в един от най-бурно развиващите се отрасли през последните две десетилетия, не на последно място благодарение на работниците от България и Румъния. Причината за това, че за самите британци този вид работа е под достойнството им и под представата им за заплащане.
 
След референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз обаче много от най-големи производители се наложи да ограничат дейността си именно поради недостига на работна ръка, която просто си стегна куфарите и се премести.