Този робот демонстрира впечатляващи резултати на полето. Честотата на успешните локализации е 91%. С тези думи разработчиците му от университета Кеймбридж хвалят своето устройство. Наскоро те представиха своя робот-фермер Vegebot. Той умее да събира салата айсберг, съобщава изданието New Atlas.

Вкарват земеделието в стратегия за изкуствения интелект

По информация на изданието, някои култури, такива като пшеницата и картофите, относително лесно се събират по механичен начин, но други култури – сред които и салатата айсберг, все още изискват човешка намеса.

На този етап събирането на реколтата е единствената част от производствения цикъл, който се осъществява ръчно.

За това се искат много човешки усилия, разказва изследователката Джулия Кай, която е разработила „компютърното зрение“ на робота-събирач на салата.

Първо роботът определя здравите и узрели салати, използвайки алгоритъм на основата на изкуствен интелект, обучен с помощта на изображения на културата, както и на реални образци в лабораторни условия. След това машината изрязва салата, правейки разрез на необходимото място, не оставяйки листа на земята.

Засега Vegebot не работи толкова бързо и ефективно, колкото човека. Той има нужда от 32 секунди, за да определи зрелостта на салатата. В бъдеще обаче подобна технология ще решим проблемите с дефицита на работна сила в земеделието и ще намали количеството хранителни отпадъци.