Robomat е прототип на роботизиран продуктов автомат. Устройството е мобилно и ще се движи по улиците, информира hightech.fm.

Златен век за технологиите в английското земеделие

Подобен магазин ще позволи на супермаркетите да изпращат своята продукция в желания район. Като резултат ще се намалят допълнителните разходи за разширяване на търговската мрежа.

Роботът-павилион може да побере богат асортимент от продукти. На външен вид той наподобява транспортно средство от фантастичните филми. Единствената разлика е, че има стъклена витрина, на която са изложени продуктите. От нея потребителя получава информация за цената, количеството, срока на годност и самата стока. Система за охлаждане поддържа храните свежи.

Планирано е чрез специално приложение на смартфона клиентите да могат да повикват Robomat до дома си. Разплащането ще става онлайн или с помощта на терминал, с който роботът-магазин ще бъде снабден.

Производителят на Robomat е стартъп, дело на Али Ахмед. Предприемачът смята, че тази концепция за доставка на храни може да бъде истинска конкуренция на съвременните услуги. Освен това представлява изгодно и удобно решение за клиентите.

Робоматът е снабден с камери и радари. Може да се ориентира в пространството, което го прави способен да бъде напълно автономен. На първо време обаче ще бъде управляван дистанционно от оператори.