През последните месеци животновъдите във Великобритания бяха призовани да се съобразят с риска от разпространяване на син език в страната и да предприемат своевременни мерки, ако е необходимо. Например ваксиниране на добитъка и овцете, съобщава fwi.co.uk.

5 години са необходими, за да бъде изкоренен синият език

Макар в страната да няма регистрирани случаи на заболяването от 2008 г., броят на случаите във Франция нараства постепенно. Притеснителен е и фактът, че случаите започват да се придвижват на север.

Според Defra рискът от инфекция със син език в стадата остава „нисък“, което се дължи на студеното време, посоката на вятъра и слабата вероятност вирусът да циркулира в местните популации.



Тези обстоятелства обаче подлежат на промяна. Очаква се температурите да се повишат и има риск от заразяване на по-късен етап тази година.

Миналия септември APHA, агенцията на Defra, отговаряща са здравето на животните и растения, прогнозира, че е налице 80% риск от разпространение на синия език от Франция във Великобритания. Това обаче за момента не се е случило.

За синия език във Франция

Вирусът в момента циркулира в страната по начин, подобен на този във Великобритания през 2007-2008 г.

През декември 2016 г. има регистрирани 406 нови случая на син език във Франция. През януари тази година бройката се увеличи със 154.