„Римекс 1 - Холдинг” АД направи демонстрация на почвообработващи машини на канадската фирма Salford Farm Machinery Ltd. Организаторите представиха стърнищен култиватор, предсеитбен култиватор, голяма дискова брана за мощни трактори, както и по-малка дискова брана за трактори с по-малка мощност.

Показаният стърнищен култиватор е уникален продукт не само за България, но и за Европа, коментира пред Трактор. БГ изпълнителният директор на „Римекс” г-н Румен Лазаров. Машината достига дълбочина до 45 см. и е създадена, за да замести орането. Може да работи на скорост, както с 12-13 км/ч., което я прави много производителна и заместваща плуга с 2 пъти по-голям капацитет и два пъти по-малък разход на гориво. Стърнищният култиватор, например има възможност да работи едновременно при сеитбооборот пшеница и рапица – с едно минаване може да обработи стърнището за пшеницата и да подготви почвата за рапица с до 20 см. дълбочина. Един от внесените култиватори вече е закупен. Предстои въвеждането му в експлоатация.

По време на презентацията бяха показани и дискови брани на канадската фирма. Едната от тях е с дължина от 10,5 м., за разлика от европейските, чиято работна ширина стигат до 8.20 – 8.40 м. Тя е подходяща за трактори над 400 к.с. По-малкта брана, която бе показана, е с работна ширина 7 м., предназначена за трактори с мощностен диапазон 300 – 350 к.с. Браните са с изключително здрава конструкция – характерен белег на американско-канадския пазар, уточни още Лазаров.

Другата представена машина на  Salford Farm Machinery беше предсеитбен култиватор със захват 15 м. Машината е с двойно сгъваеми рамена и достига транспортна ширина 3 – 3.20 м. и височина до 4 м., което е съобразено със стандартите за движение в България (преминаване под мостове, електропроводи). Този култиватор вече е закупен и изработил 20 хил. дка за 20 дни. Собственикът похвали, че при работа машината не изкарва влагата от почвата – работи на дълбочина от 5-6 см. само колкото да унищожи плевелите.

Една от причините, поради която „Римекс 1 - Холдинг” АД са избрали за партньор именно канадската фирма Salford Farm Machinery, защото сроковете на доставка са много кратки и изключително удовлетворяващи за клиентите – още повече, че Римекс работи по европейските програми, където сроковете са ограничени. Първите пробни доставки на представените по време на презентацията машини, са направени за изключително кратко време – по-малко от 40 дни от подаването на поръчката до доставката.

Като изключителен представител на CASE IH за България „Римекс 1 – Холдинг” АД показаха трактор STEIGER QUADTRAC 535, който се характеризира с изключителна производителност и висок комфорт на управлението. Тракторът е с трансмисия PowerShift 16х2, капацитет на повдигане на хидравликата 8949 кг и капацитет на резервоара от 1136 л.