През 2023 г. случаите на листериоза достигат най-високото си ниво от 2007 г. насам, докато кампилобактериозата и салмонелозата продължават да бъдат най-често съобщаваните зоонозни заболявания в Европейския съюз (ЕС), сочи последният годишен доклад на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA/ЕОБХ) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), съобщават от Центърa за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).
Според него общият брой на докладваните случаи на зоонозни заболявания при хора се е увеличил, но огнищата, причинени от храни, показват лек спад.
Броят на докладваните през 2023 г. случаи за листериоза при хора е 2952, което съответства на ниво на уведомяване в ЕС от 0,66 случая на 100 000 души население. Случаите на листериоза в Европа продължават да се увеличават за всички държави членки. Листериозата е петата най-разпространена и често съобщавана зооноза при хора в ЕС през 2023 г., поради високия процент на хоспитализации 1497 и 335 смъртни случаи.
Заразените готови за консумация храни, като студено пушена сьомга, месни продукти и млечни продукти, са най-честият източник на инфекции. Последните данни показват, че делът на пробите от категории храни, които надвишават границите на замърсяване на храните за Listeria monocytogenes, варира от 0,11% до 0,78%, като най-високото ниво е отчетено във ферментирали колбаси.
Кампилобактериозата и салмонелозата са най-често срещаните зоонози при хората в Европейския съюз.
През 2023 г. са докладвани 148 181 случая на кампилобактериоза, което представлява увеличение спрямо 139 225 случая през 2022 г. Австрия, Белгия, Чехия, Германия, Ирландия, Люксембург и Холандия отчитат по-ниски нива през 2023 г. в сравнение с предходната година От друга страна, най-високите нива на уведомяване за кампилобактериоза през 2023 г. са отчетени в Люксембург (129,4 случая на 100 000 души население), Чехия (125,2), Словакия (104,4) и Малта (89,5). Най-ниски нива през 2023 г. се наблюдават в България, Гърция, Полша и Румъния (≤ 6,1 на 100 000 души население).
Салмонелозата е втората най-докладвана стомашно-чревна инфекция при хора с 77 486 случая в сравнение с 65 478 случая през 2022 г. и остава водещата причина за хранителните епидемии, хоспитализации и смъртни случаи. Въпреки това, общата тенденция на инфекциите със Salmonella не показва значително увеличение или намаление в периода 2019 – 2023 г.
Както и през предходната година, най-висок процент на уведомяване през 2023 г. е отчетен от Словакия (73,7 случая на 100 000 души население) и Чехия (69,1 случая на 100 000 души население), докато най-нисък процент е отчетен от Португалия, Италия, Латвия, Кипър, Румъния и Ирландия (≤ 7,6 случая на 100 000 души население).
Прясното птиче месо се оказа най-замърсената категория храни на етапа на разпространение, като 9,0% от официалните контролни проби за Salmonella са били положителни. Следващите категории по реда на тяхната замърсеност са: „Месни продукти, произведени от птиче месо, предназначени за консумация след термична обработка“ (8,1%); „Механично отделено месо“ (7,1%); „Кайма и месни заготовки от птиче месо, предназначени за консумация след термична обработка“ (6,6%); Яйца и яйчни продукти (3,6%).
0 КОМЕНТАРА