Няма вече Петьо, Иван, Галя, Ана..., споделя пред bTV Господин Стоянов, единият от стопаните на загиналото след водопой стадо крави. Няма още яснота обаче откъде и какво точно е отровило животните.

Десетки крави са мъртви след водопой от река Марица

Областният кризисен щаб за действие при бедствия в Хасково не оповести лабораторните резултати от района на колектора, където след водопой загинаха 29 крави, защото те били предмет на досъдебно производство.

Пробите, взети от река Марица, са в норма и няма място за притеснение. Въпреки това всички водовземания от басейна на реката са преустановени“, съобщи на пресконференция областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Става въпрос за отравяне, но не можем да кажем от какъв характер е то, заяви Здравкова.

Според зам.-директора на РИОСВ в Хасково Любомир Дайновски най-вероятно еднократно изпускане на агент е причинил замърсяване на колектора, а стадото се е оказало на неподходящото място в неподходящото време.

"Горе-долу към 16:30 часа работникът ми прибираше кравите от отсрещното пасище. Пили са вода от мястото, откъдето идва водата. След 10-15 минути кравите започнаха да падат една след друга", разказва пред Bulgaria On Air собственикът на животните.

По думите му видимо водата е била мътна и парела при допир. Като предполагаем замърсител беше посочен канал, който отвежда промишлените води от най-голямото предприятие за торове у нас „Неохим“. Изразените опасения бяха за отравяне с органичен фосфор, а БАБХ взe прoби oт крaвитe, които щe бъдaт изпрaтeни зa изcлeдвaнe в Нaциoнaлния диaгнocтичeн нaучнoизcлeдoвaтeлcки вeтeринaрнoмeдицинcки инcтитут. 

Животните са регистрирани и от БАБХ обещаха обещетение на стопаните за всяко изгубено животно, съответстващо на пазарните цени.

Докато институциите продължават дейността и разследването по случая, фермерите още не могат да повярват, че са изгубили цялото си стадо, което е и единственият им поминък.

Господин Стоянов: „Няма стадо, няма работа, няма ставане в 4 часа, прибиране в 18 часа, доене, няма вече Петьо, Иван, Галя, Ана...“

Прокуристът нa тoрoвия зaвoд в Димитрoвгрaд Cтeфaн Димитрoв изрaзи cъмнeниe, чe oт нaмирaщoтo ce в кaпитaлeн рeмoнт прeдприятиe мoжe дa ca изтeкли oпacни химикaли, кoитo дa ca прeдизвикaли смъртта на кравите.

На място пристигна и министърът на околната реда и водите Емил Димитров, за да извърши обход с лодка по реката от Димитровград до Свиленград.

Засега няма засечена умряла риба по поречието на реката, но остават предупрежденията за живoтнoвъди, зeмeдeлци и рибaри дa нe ce дoпуcкaт живoтни и хoрa дo рeкaтa.

След инцидента с измрелите животни край Марица са взети проби от ВиК и се изследва така наречената сурова вода. След като излязат резултатите от нея, поетапно ще бъде възстановено водоподаването към населените места. Започва организация по раздаването на бутилирана вода, осигурени са и допълнителни водоноски за Свиленград и Симеоновград. Институциите признаха, че ако не е бил инцидентът с кравите, нямало да се разбере за замърсяването.