През тази седмица се очакват поредните резултати от изпратени проби от преживни животни, за които има съмнение, че са болни от Син език. През последния месец заболяването обхвана почти всички региони на страната. Епизоотичните областни комисии набелязват стриктни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта.

 

В края на миналата седмица стана ясно, че в още няколко села в Североизточна България има болни животни. В 7 населени места в общините Омуртаг и Антоново са констатирани случаи на заболели животни. До момента има данни за 4 умлери овце в село Птичево, причината за смъртта на които не е потвърдена.

 

Чакат се резултатите от изследванията на други близо 40 животни. Дали пробите ще се положителни за Син език ще стане ясно през тази седмица. Междувременно животновъдите и ветеринарите в областта са организирали дезинсекция на фермите, за да ограничат щетите по овцете. Смята се, че смъртността от болестта може да стигне до 70% при чистопородни стада.

 

В Търговище в края на миналата седмица беше проведено съвместно заседание на Областната епизоотична комисия и Съвета по сигурност в Търговище. След анализ на обстановката в областта, е било разпоредено ветеринарните специалисти да получат препарат за пръскане на фермите.

 

Процесът протича по-бавно заради липса на техника за извършване на необходимата дезинсекция. Остава в сила забраната за придвижване на животни, за нощна паша, както и за организирането на пазари за живи животни.

 

Днес, 5 август, и в Русе ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. На заседанието ще се представи информация за болестта Син език по преживните животни и епизоотичната обстановка в страната.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!